Zuivelboerderij Noordam

Eind jaren ‘70 is  het  familiemelkveebedrijf  door de familie Noordam in Hellouw gevestigd. De broers Peter en Johan, runnen met hun echtgenotes  Ariët en Ivonne dit bedrijf. Sinds  eind jaren ’80 worden er op de boerderij zuivelproducten bereid en is er een boerderijwinkel. Naast de 340 melkkoeien en nog eens 300 stuks jongvee hebben ze gras, maïs en tarwe.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde melk wordt op het eigen bedrijf verwerkt. Ongeveer 80% van de kaas die hiervan gemaakt wordt, gaat naar de handel. Het overige deel verkopen zijzelf in hun winkel op de boerderij. Hier verkopen ze o.a. ook hun  zelfgemaakte zuivelproducten, zoals karnemelk, roomboter, diverse soorten yoghurt, vla, kwark, slagroom en advocaat.
In 2011, 2016 en 2018 wonnen ze De Gouden Kaasplak trofee ‘Boerenkaas Cum Laude’ voor de allerlekkerste Boerenkaas van Nederland. Daar zijn ze natuurlijk  wel trots op.

Op het bedrijf kun je leren hoe een kalf een koe wordt, wat en hoeveel koeien eten, hoe ze gemolken worden, hoe de melk naar de fabriek gaat en wat je zoal van melk kunt maken. Ze kunnen ook laten zien hoe je kaas maakt.  Dat doen ze op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag, vaak meerdere keren per dag. Uiteraard kun je bij hen ook de melkproducten die ze maken proeven tijdens de les, zoals karnemelk, melk, yoghurt, kaas etc.. Jaarrond worden  er kalfjes geboren die je kunt aaien en je mag ook helpen voeren.

Op het bedrijf is ook veel techniek aanwezig. Ze hebben een melkcarroussel waarbij de koe na een rondje draaien gemolken is, ze doen aan warmteterugwinning en bewerken het land met een trekker met GPS. De trekker kan dan zelf rijden en nauwkeurig de gewassen spuiten. Op het dak van alle stallen liggen zonnepanelen, dus ook over duurzaamheid kunnen ze veel vertellen.
Ook is er een natuurvriendelijke oever en zijn sloten voor natuuronderzoek vlakbij. Naast koeien hebben ze ook schapen. Ze hebben  een divers bedrijf met veel kijk-, beleef-  en leermogelijkheden, die ze graag aan jullie willen laten zien!