Paprikakwekerij Van der Burg

Aan de A15 ligt het klein dorpje Est op zo’n 5 kilometer afstand van Geldermalsen. Hier staat onder andere onze paprikakwekerij. De oppervlakte van ons bedrijf is ruim 3 hectare (30.000 m2).

In onze kas telen wij groene paprika’s. De jonge plantjes worden in de eerste week van Januari gepoot. Na een groeiperiode van ongeveer 2 ½ maand kunnen we beginnen met oogsten van de vruchten. De oogst-periode loopt van medio Maart tot eind Oktober. Rond eind Oktober worden alle planten uit de kas verhakseld en tot compost gemaakt. In de periode van November tot de pootdatum is het zaak dat we de kas weer in optimale staat hebben gebracht (helemaal schoon) zodat we in het nieuwe jaar weer met een nieuwe teelt kunnen beginnen.

Naast het oogsten is het ook nodig om de plant te verzorgen; als kinderen hun haren niet kammen en knippen zien ze er ook onverzorgd uit….

Daarnaast moeten de vruchten uit de kas getransporteerd worden, gesorteerd worden en weer naar de veiling gebracht worden.

Wij telen milieubewust. Zo wordt het water dat niet door de planten gebruikt wordt gerecirculeerd, hebben we een dubbel scherm in de nok van de kas om ’s winters minder te hoeven stoken en ’s zomers als bescherming tegen de instraling van de zon. Ook hebben we een WKK (Warmte-kracht-koppeling); dit is een soort generator waarmee we stroom kunnen produceren; wat weer terug gaat het stroomnet in.

Vaak hebben kinderen geen idee hoe het reilt en zeilt in een kas. Wij willen de kinderen de mogelijkheid geven om een kijkje in een glastuinbouwbedrijf te nemen. De indruk die zo’n ruimte maakt….

Wij doen ook een maal in de 4 jaar mee aan het jaarlijkse evenement Kom in de Kas. Bekijk ons bedrijf ook in de film ‘Een greep uit de kas‘.